ГМО црви ће помагати у бржем зацељивању рана

Научници на Универзитету Северна Каролина покушавају да врате терапију третирања рана из 18. века. Генетски су модификовали црве да луче људски фактор раста како би убрзали зацељивање рана док их уједно чисте.

Већ неколико година доктори користе црве, најчешће ларве зелене муве Lucilia sericata, у третирању рана. Они једу мртво ткиво без оштећивања здравог, а луче и антимикробска једињења која одржавају рану чистом.

Јефтин и ефективан, али не и брз третман.

Клиничка испитивања показала су да црви не скраћују време зацељивања. Међутим, нови генетски модификовани могли би то да промене, наводи се у научном раду објављеном у BMC Microbiology.

Људски фактор раста ББ је сигнални молекул, који када дође у контакт са ћелијама убрзава њихову деобу. Такође се показало да помаже у зарастању рана. Истраживачи су користили инсекте да производе и луче људски фактор раста, али нико није пробао ову технику са црвима.

Научници са Универзитета Северна Каролина узгојили су две групе црва. Једну која је производила људски фактор раста када би црви били загрејани на 37 степени Целзијуса и другу која је лучила фактор раста уколико би њихова исхрана укључивала антибиотик тетрациклин.

Прва група је успешно лучила фактор раста, али он никада није изашао из њихових тела. Друга група, међутим, не само да је производила већ и избацивала из себе људски фактор раста.

Сада следи фаза тестирања на људима, а истраживачи се надају да ће овако модификовани црви, осим чишћења, допринети и убрзаном зацељивању рана.

Ово би посебно могло да помогне са почетним фазама некрозе код гангрене, као и дијабетичарима и другим пацијентима код којих ране тешко зарастају.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара