Климатске промене знатно утичу на здравље стоке и људи

Климатске промене ће значајно утицати на животиње и њихов живот, а значајне последице ће утицати и на људско здравље, као и безбедност хране, саопштила је Светска организација за здравље животиња.

Повезане са глобализацијом, климатске промене доводе до пораста болести и простирања патогена, што ће угрозити производњу стоке, а самим тим и приходе руралног становништва.

С обзиром на све више растућу потражњу за животињским протеинима, ови фактори ће утицати, и већ, како наглашава та организација, прете људском здрављу.

Како се наводи у саопштењу организације, управо због тога је кључно да се очува здравље планете и безбедност хране, појачавањем здравља животиња, правовременим откривањем болести, извештавањем и контролисањем сточарске производње.

Директор Светске организације за здравље животиња доктор Бернар Вале, саопштио је да је неопходно указати на два ризика данашњице.

„Први ризик је утицај стоке на ефекат стаклене баште, а други је извештај о томе да је црвено месо канцерогено“, изјавио је Вале.

Он је додао да се често указује да стока појачава ефекат стаклене баште, али је нагласио да то често не мора бити случај, те да управо стока има значајан позитиван утицај на околину и одрживост самог екосистема.

Са друге стране, како додаје Вале, тврдња да црвено месо изазива различите облике карцинома није у потпуности исправна, наиме, због тога што је неопходно сагледати ширу слику, погледати више извештаја, и на крају, утврдити које методе узгоја стоке и прераде њеног меса појачавају ризик од појаве болести.

Вале је на крају закључио да је, пре свега неопходно утврдити које ефекте климатске промене имају на здравље животиња, и консеквентно на здравље људи, те нагласио да је за такав развој догађаја кључна сарадња између Светске организације за здравље животиња и Светске организације фармера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара