Читај ми!

Шака ораха дневно чува од дијабетеса

Додавањем само једне шаке ораха дневно на мени смањује се ризик од појаве фактора који су доведени у везу са дијабетесом типа 2, тврде амерички стручњаци.

Шака ораха дневно чува од дијабетеса Шака ораха дневно чува од дијабетеса

Свакодневни унос ораха током шест месеци резултирао је побољшањем функције крвних судова, као и смањењем присуства такозваног лошег холестерола (ЛДЛ) у крви, иначе важним факторима ризика за појаву дијабетеса.

Језгро ораха је одличан извор масних киселина и других хранљивих материја, попут фолата и витамина Е, подсећа Дејвид Кац, вођа истраживачког тима Центра за проучавање превенције Јејл-Грифин.

„Знамо да су ораси висококалорични, али поставља се питање да ли постоји опасност да се људи угоје уколико им кажемо да једу сваког дана пуну шаку овог коштуњавог воћа. Такође, хоће ли тај вишак поништити ефекте на метаболизам који они имају?“, истакао је Кац.

Научници сa Универзитета Јејл прикупили су, а затим анализирали податке 31 мушкарца и 81 жене старости између 25 и 75 година који су шест месеци свакодневно јели око 60 грама ораха.

Показало се да није било последица по крвни притисак, нити ниво холестерола, без обзира на прехрамбене навике учесника истраживања. Уз то, није било ни значајних промена у њиховој тежини.  

Један од закључака истраживања је и да би између 20 и 35 одсто дневног уноса калорија требало да буде пореклом из масти, наводи се у чланку часописа BMJ Open Diabetes Research & Care.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара