Читај ми!

Самоћа погубно утиче на здравље

У самоћи нема ничег доброг нити позитивног, не испашта само психа већ и читав организам, тврде амерички научници.

Самоћа погубно утиче на здравље Самоћа погубно утиче на здравље

Од раније су познати погубни ефекти изолације на морал људи који су принуђени да живе одсечени од света, као и кобне психолошке последице које такво стање може да изазове.

Најновија студија, објављена у америчком часопису Анали националне академије наука, открива да самоћа може довести наше тело у смртну опасност.

Истраживачи са Универзитета у Чикагу установили су да самоћа може изазвати имуну дефицијенцију, као и бројне озбиљне поремећаје.

Да би разумели последице изолације на људски организам, научници су подвргли групу мушкараца и жена старијих од 50 година низу тестова.

Међу учесницима експеримента било је оних који су се осећали „веома усамљено“, док су други себе сматрали окруженим пријатељима и ближњима.

Као што то обично бива, мистерија је решена на пољу генетике: истраживачи су код особа које пате од изолованости уочили да су поједини гени (везани за имунолошки систем) знатно активнији.

Ова претерана актовност неповољно утиче на функционисање имунолошког система, чиме се поспешују инфламаторни процеси, који, пак, могу да проузрокују разне, пре свега кардиоваскуларне патологије.

Научници су, такође, приметили да особе које се у почетку нису осећале усамљенима, касније то постајале уколико би се код којих активирала та генетска аномалија.

Из тога су стручњаци закључили да лош рад имунолошког система може да доведе до повлачења у себе.

Укратко, не само да самоћа штети здрављу, већ и обрнуто: дисфункција имунолошког система може да утиче на нашу способност комуницирања са другима.

Истраживачи, с тога, упозоравају да самоћу не треба олако схватати, и да би особе које се осећају усамљенима морале да се више активирају или да потраже помоћ стручњака.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара