Читај ми!

Голубови као природни онколози

Уз одговарајући тренинг, голубови могу разликовати канцерогене од здравих узорака ткива дојке. Голубови су након двонедељног тренинга на снимцима тумора различитог нивоа увећања и резолуције, постигли тачност од 85 одсто, показало је истраживање са Универзитета у Ајови.

Голубови су били у стању да покажу оно што су научили уочавајући туморе на микроскопским снимцима, а подједнако добро су реаговали и када су морали да класификују мамографске снимке које је још теже протумачити, преносе медији.

„Они могу да разликују идентитете и емотивне изразе на људским лицима, различита паковања лекова, чак и слике Монеа у односу на Пикасове“, каже коаутор студије профeсор Едвард Васерман са Универзитета у Ајови.

„Њихова визуелна меморија поједнако је импресивна, јер могу доказано да запамте више од 1.800 слика“, истиче Васерман.

Научници су, такође, голубове научили да разликују микроскопске снимке канцерогеног од здравог ткива тако што су их награђивали за сваки тачан одговор.

Тако су голубови научили да разликују туморе на снимцима различитог нивоа увећања и резолуције, као и на онима без боје, а после двонедељног тренинга, постигли су тачност од 85 одсто.

С обзиром на то да су голубови успешно разликовали канцерогена ткива на снимцима које раније нису видели, научници су искључили учење напамет као објашњење тог феномена.

„Голубови су невероватно вешти у разликовању бенигних и малигних узорака ткива дојке“, наводи главни истраживач проф. Ричард Левенсон додајући да су научници испробали и групну методу, односно добијање одговора од групе од четири голуба, и дошли до импресивне тачности у постављању дијагнозе од 90 одсто.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара