Читај ми!

Гласне жице први пут узгојене у лабораторији!

Почевши са низом већ формираних ћелија гласних жица научници су успели да у лабораторији узгоје потпуно функционалне гласне жице. Њихов успех помоћи ће многим људима да поново проговоре.

Када су их тестирали у лабораторији, гласне жице су вибрирале и звучале слично као „праве“, а научници сматрају да би уз бољу артикулацију унутар људског организма обављале свој посао без проблема.

„Ово је узбудљив успех, јер за пацијенте којима су оштећене гласне жице данашња медицина нема много тога да понуди да им помогне“, каже Џенифер Лонг, докторка и научница која је специјализовала хирургију главе и врата на Универзитету у Калифорнији.

Људи говоре тако што ваздух прелази преко гласних жица, које се налазе у гркљану. Саме гласне жице су две флексибилне мишићне траке повезане другим деликатним ткивом.

Гласне жице стварају звучне таласе вибрирајући једна о другу просечно 100 до 200 пута у секунди, а у случају оперских дива и до 1.000 пута.

Процењује се да неколико стотина милиона људи широм света има оштећене гласне жице, од чега неколико десетина милиона пати од тешког оштећења и потпуног губитка гласовних способности. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се