Читај ми!

Свет на рубу антибиотичке апокалипсе?

Новооткривена бактериолошка мутација омогућава бактеријама да постану потпуно отпорне на лечење. Такозвана антибиотичка апокалипса могла би да врати медицину на ниво који је имала у средњем веку.

Научници у Кини открили су мутиране врсте бактерије које су отпорне на скоро све антибиотике, чак и „колистин“, који се даје као последња нада против низа бактеријских инфекција код људи и стоке.

Из Светске здравствене организације кажу да је веома забрињавајућ механизам који омогућава да се бактерија лако шири са врсте на врсту, а верују да се највероватније већ проширила из Кине у Лаос и Малезију.

Кинески научници идентификовали су нову мутацију, назвавши је МЦР-1 ген, која спречава колистин да убија бактерију.

Према студији, истраживачи СЗО су бактерију открили током рутинских контрола отпорности ешерихије коли. Отпорност се проширила између низа бактериолошких сојева и врста, укључујући већ поменуту ешерихију коли и Klebsiella pneumoniae и Pseudomonas aeruginosa.

Професор Тимоти Волш, сарадник на истраживању са Универзитета у Кардифу, рекао је за Би-Би-Си да су кључни играчи за почетак постантибиотичке ере већ ушли у игру.

„Уколико се МЦР-1 прошири светом, што је само питање времена, и ако се ген повеже са другим генима за отпорност на антибиотике, што је такође неизбежно, онда ће почети постантибиотичко доба“, истакао је Волш.

„Када такво време буде наступило, уколико пацијент буде заражен ешерихијом коли, онда ми  нећемо моћи буквално ништа да урадимо“, закључио је британски професор.

Отпорност на „колистин“ се и раније јављала, али је кључна разлика била да се мутација није толико лако преносила између сојева бактерија.

„Стопа преноса гена отпорности је изузетно велика“, објашњава професор Марк Вилкокс.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се