Читај ми!

Бол у леђима последица еволуције

Бол у леђима, посебно онај у крстима, веома је распрострањен у свету. То је једна од најчешћих патологија без обзира на старосну доб или начин живота.

По учесталости, бол у леђима је одмах после стандардних респираторних инфекција и процењује се да га је искусило око 80 одсто становништва - лумбаго, сколиоза, хронични или акутни бол, све те нежељене појаве, иако безопасне, могу да представљају велики хендикеп.

Како, међутим, објаснити ту епидемију? Многи сматрају да су болне леђне блокаде узроковане стресом и модерним начином живота.

Канадски научници, пак, нуде другачије објашњење: они верују да се главни узрок ове патологије крије у еволуцији.

У изјави за сајт "IFL Science", Кимберли Пломп, палеонтолог на Универзитету „Сајмон Фрејзер“ у Ванкуверу, каже да је човек врло брзо, могуће и превише брзо, прешао са четвороножног на двоножно кретање.

Пре око четири милиона година, људска врста се махом кретала на две ноге, али је тек пре два милион година постала искључиво двоножна.

Иако се овај временски размак може учинити великим, он је за еволуцију заправо прилично кратак. Ова брза промена у начину кретања би тако могла да објасни распрострањеност бола у леђима.

Привилегију усправног хода плаћамо дакле болом који се јавља због притиска тела на кичму која је првобитно била прилагођена четвороножном кретању.

Ту теорију по свему судећи потврђују наши рођаци мајмуни који се наизменично крећу на четири и две ноге, те зато мање пате од бола у леђима.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се