Читај ми!

Како је један мамурлук утицао на проналазак „ибупрофена“

Шездесетих година прошлог века доктор Стјуарт Адамс имао је тежак мамурлук, па је одлучио да на себи испроба неколико експерименталних лекова. Успело је, а једињење је касније постало познато као „ибупрофен“, а данас је један од најкоришћенијих лекова.

Говорећи за Би-Би-Си, Адамс се присетио како је „ибупрофен“ развијен. Био је то дугачак и досадан процес развијања новог, нестероидног третмана за реуматоидни артритис.

Током наредних десет година Адамс и његове колеге тестирали су 600 различитих једињења, од којих су она која су прошла тестове токсичности на крају тестирали на себи. Иако таква пракса данас никада не би могла да прође, једно једињење је било пун погодак, а посебно је добро функционисао када је имао мамурлук.

„Био сам први на реду да се обратим на некој конференцији, али сам имао изузетно јаку главобољу после синоћног изласка са пријатељима. Узео сам дозу од 600 милиграма и открио да је изузетно ефикасна. Било је веома важно да испробамо лекове и био сам узбуђен што ћу бити прва особа која је узела прву дозу", испричао је Адамс за британски јавни сервис.

Остало је, што би се рекло, историја. Супстанца која је хемичарима позната као 2-(4-(2-метилпропил)фенил)пропаноинска киселина, прошла је кроз серију тестова 1961. године, а након две деценије издавања на рецепт, 1983. године постао је лек који се издаје без рецепта.

Сваке године произведе се више од 20.000 тона „ибупрофена“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се