Читај ми!

Дијабетес пети узрок умирања у Србији

У Србији скоро 710.000 људи болује од дијабетеса, који је пети водећи узрок умирања, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар, наводећи да ће до краја године у свим домовима здравља у Београду бити поново успостављен рад саветовалишта за дијабетес.

У нашој земљи, како је рекао, 465.000 оболелих, односно само 8,1 одраслог становништва зна за своју болест, још 245.000 особа нема постављену дијагнозу и не лечи се, док једна трећина пацијената већ има једну или више компликација у тренутку откривања дијабетеса.

Према његовим речима, “директни трошкови дијабетеса”, намењени лечењу бројних, озбиљних компликација, у 2013. години износили 242 милиона евра.

На скупштинском Одбору за здравље и породицу изнео је поражавајуће податке да у свету свака дванаеста особа или 387 милиона људи има дијабетес, док сваких седам секунди једна особа умре од последица дијабетеса.

Уколико се тај тренд настави, упозорио је Лончар, 2035. године биће 592 милиона људи оболелих од те болести, а највећи пораст се очекује у земљама са ниским и средњим примањима, којима припада и Србија.

У том смислу, министар је истакао да је контрола дијабетеса императив ефикасне превенције његових компликација, и подсетио да је крајем прошле године министарство на иницијативу Републичке стручне комисије за превенцију и контролу шећерне болести покренуло обнављање саветовалишта за дијабетес у домовима здравља.

Данас, таква саветовалишта прорадила су у 28 од 40 домова здравља, а до краја године биће испуњен план да се у свим домовима здравља у Београду успостави рад обновљених саветовалишта, након чега ће се мрежа ширити.

„Унапређење здравствене заштите од шећерне болести, у дијагностици и терапији биће убудуће један од приоритета министарства“, поручио је Лончар.

Седница скупштинског одбора била је посвећена обележавању Светског дана борбе против дијабетеса, а председница одбора, Славица Ђукић Дејановић, казала је да се на дијабетес мора мислити свих 365 дана у години.

„Мора се више радити на превенцији и раној дијагностици, јер се тиме праве велике уштеде у здравственом систему, али се омогућава боље лечење оболелих“, изјавила је Ђукић Дејановић.

Стела Пргомеља из Удружења оболелих Плави круг похвалила је поновно увођење саветовалишта за дијабетес, јер се фокус мора ставити на рано откривање и дијагностику.

Она је, међутим, навела да има још проблема са којима се оболели суочавају и које треба решавати у будућности, као што су недовољан број педијатара – ендокринолога у појединим деловима Србије, недоступност потрошног материјала, као и недостатак нових терапија.

Пргомеља је позвала све локалне самоуправе, које су по закону оснивачи домова здравља, да што пре омогуће поново успостављање саветовалишта за дијабетес.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије