Читај ми!

Црвено месо задржати у тањиру, али опрезно

Уколико сваки дан једемо по 100 грама црвеног меса, ризик од настанка канцера повећава се за 17 одсто. Нутриционисти саветују да црвено месо не треба у потпуности избацити из исхране, већ да све намирнице треба конзумирати умерено.

Откако је Светска здравствена организација објавила да су неке месне прерађевине канцерогене и штетне као цигарете или алкохол, многи се питају шта доручковати. Нутрициониста Рада Вејин каже за РТС да се не треба у потпуности одрећи старих навика, већ да у исхрани треба имати заступљене намирнице из свих седам група, па тако и црвено месо.

Вејин подсећа да се, уколико за ручак сваки дан једемо по 100 грама црвеног меса, ризик од настанка канцера увећава за 17 одсто, док 50 грама месних прерађевина сваког дана увећава исти ризик за 18 одсто.

Истиче како је препорука нутрициониста да се за ручак једе по једна шницла два или три пута недељно, а исто толико често и месне прерађевине, али до 20 грама.

Вејин указује како сама припрема меса: на роштиљу, гриловање или пржење на уљу додаје канцерогена својства и истиче како се правилном припремом смањује канцерогеност црвеног меса.

Указује да у јеловнику треба да буду заступљене све врсте намирница из свих седам група, а нарочито житарице.

„Треба користити намирнице из свих седам група. Користити доста интегралних житарица, семенки, орашастих плодова, а од меса буквално све врсте меса, али, на пример, два до три пута рибу, два пута живинско месо и на пример два пута црвено месо. То би био неки оптимум како распоредити унос тих животињских протеина током једне недеље“, напомиње нутрициониста Рада Вејин.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 02. јун 2025.
31° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом