четвртак, 06.08.2015, 13:38 -> 14:38
Дојење важно и за бебу и за мајку
Златни стандард прехране одојчета је дојење, јер је мајчино млеко прилагођено детету, а процес има неоспоран и доказан позитиван утицај на одојче, али и на мајку која доји.
„Последњих година у порасту је истицање важности дојења, а статистички подаци говоре да су мајке све преданије искључиво дојењу у овом важном животном раздобљу“, рекла је Танјугу нутриционисткиња Тена Нисетео.
Према њеним речима, мајчино млеко је једина „жива храна“ па се мења с обзиром на потребе одојчета, а занимљиво је да се промене у састојцима догађају чак и за време самог дојења.
„Познато је да током лактацијског раздобља мајчино млеко мења своја својства, па тако из облика густе жућкасте течности високе енергетске вредности и нутритивног састава, колострума (првог млека), кроз прелазну фазу поприма свој зрели облик“, истиче Нисетео.
Састав мајчиног млека, каже Нисетео, јединствен је и, осим нутријената важних за нормалан раст и развој детета, садржи и низ биолошки активних састојака попут ензима, хормона, фактора раста, антитела, имуних ћелија, али и живих микроорганизама који се сматрају првим пробиотицима, па зато дојење има неоспорно позитиван учинак на раст, развој и здравље детета.
Нисетео указује да се енергетске и нутритивне потребе одојчета брзо мењају током његове прве године живота због чега долази до промене садржаја готово сваког састојка мајчиног млека.
Такође, ова нутриционисткиња истиче да протеини у мајчином млеку немају само улогу хранљивих састојака, већ су они много више па чине највећи број биолошки активних супстанци које делују на развој свих органских система, а посебно развој имунолошког, можданог и хормоналног система.
„Мајчино млеко садржи све аминокиселине и посебно 'скројене' протеине тачно према потребама одојчета да би се осигурао најбољи градивни материјал за раст и развој детета“, каже Нисетео и додаје да, осим што изграђују готово сва ткива човековог организма, протеини из мајчиног млека учествују у пробави и искоришћавању осталих храњивих састојака присутних у мајчином млеку, одбрани организма од инфекција и регулацији рада имуног система, чиме се смањује могућност развоја алергија.
Новија научна истраживања, међу којима се истиче истраживање Нестле нутришен института, потврђују да протеини из мајчиног млека имају значајну улогу у развоју дететовог мозга, али и у превенцији гојазности и с њом везаних болести, попут кардиоваскуларних обољења и дијабетеса.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар