Читај ми!

Рођена са ХИВ-ом, а није оболела до 18. године!

Француска тинејџерка рођена са ХИВ-ом и лечена до своје шесте године, није испољила симптоме болести ни 12 година након што је престала да узима лекове, што наговештава да је то први случај дугорочног опоравка детета зараженог од рођења вирусом који изазива сиду. Случај француске тинејџерке описан је на Међународној конференцији Удружења за борбу против сиде у Ванкуверу, а представили су га лекари са Пастеровог института у Паризу.

Осамнаестогодишња девојка је једна из мале групе деце која су се опоравила од вируса, барем привремено, након што су у раној фази подвргнута такозваном антиретровиралном третману. Циљ такве терапије је да се вирус спречи да направи трајне „резервоаре“ који могу да поново покрену инфекцију.

„Ово је први случај толико дуге ремисије код детета. То је јединствен и изузетан случај“, истиче др Азије Сез-Сирон са Института „Пастер“ у Паризу.

Научници кажу да девојчица можда има неки облик природне отпорности на ХИВ који још није откривен, али њен случај буди наду да рано и агресивно лечење може да ограничи снагу ширења вируса – а у ретким случајевима можда и омогући да га оболели контролишу без доживотних лекова.

„Код других људи природни имуносистем не може да се избори са ХИВ-ом, а код ње може. Ако успемо да разумемо зашто, можда ћемо добити нацрт за будућу вакцину“, сматра професор Жан-Франсоа Делфраси из Француске националне агенција за ХИВ.

Ипак, стручњаци упозоравају да је важно да сагледамо пуну здравствену слику девојчице.

„Дете није излечено. Вирус једноставно спава у неким од њених крвних ћелија. Присутан је, али се не шири“, објашњава педијатар и микробиолог др Пјер Франже.

Пре пар година је забележен сличан случај – беба из Мисисипија без икаквог лечења није показивала симптоме ХИВ-а 27 месеци, али се вирус поново појавио.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара