Читај ми!

Не остављајте храну ван фрижидера!

У летњим месецима, посебно у условима тропских температура, неопходно је водити рачуна о појачаној личној хигијени и хигијени приликом припремања хране. Треба избегавати сирову храну животињског порекла и бити обазрив са морским плодовима.

Актуелни временски услови погодују развоју опасних микроорганизама који могу изазвати алиментарне интоксикације, односно тровање храном, рекла је Танјугу начелница Одељења за ветеринарско јавно здравство Управе за ветерину Тамара Бошковић.

Напоменула је да се ти микроорганизми иначе налазе у земљишту, на нашим рукама, код кућних љубимаца и на свим осталим стварима.

„Врло је важна хигијена – прање руку после тоалета, посуђе, радне површине, даске за сечење морају бити добро опрани и врло чисти, и врло је важно разликовати рад и манипулацију са сировим месом и поврћем“, истакла је Бошковићева.

Према њеним речима, даска на којој се сече сирово месо мора бити добро опрана врућом водом и детерџентом, како би касније ту могло да се сече и поврће.

„Месо ће се пећи, па ће се сви евентуални микроорганизми који се налазе на месу уништити, а поврће ћемо јести сирово и можемо имати проблем ако не водимо рачуна“, упозорила је Бошковићева.

Сирову храну, месо и поврће треба држати у раздвојеним посудама у фрижидеру.

„Сва храна у летњим месецима мора да се држи у фрижидеру, и савет је да чим се нешто отвори – да се што пре поједе јер та температура фрижидера више није четири степена, како је препоручено, него се креће и до 12 степени, па чак и 16 степени“, навела је Бошковићева.

Скувану храну не треба држати дуже од два сата на собној температури, и треба је заштитити од инсеката, глодара и кућних љубимаца како бисмо спречили преношење неке болести.

Важно је да се храна купује у регистрованим објектима, код одобрених продаваца, и робу која има декларацију и рок употребе. Тог рока се морамо строго придржавати како би се спречило неко евентуално обољење.

Треба избегавати конзумирање било које сирове хране животињског порекла – млеко и млечни производи морају да буду пастеризовани, а месо добро печено и кувано, на више од 70 степени, прецизирала је Бошковићева.

Потрошачи треба да буду обазриви и са морским плодовима.

Када је реч о бризи о животињама током врућина, Бошковићева је навела да и за њих треба поштовати услове као за људе – заштитити их од директног утицаја сунца и држати их у проветреним просторијама, са довољном циркулацијом ваздуха.

И малим и великим животињама вода треба да буде доступна у сваком тренутку, а треба их хранити у вечерњим сатима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара