Читај ми!

Могуће рано препознавање проблема са читањем код деце

Нова истраживања у САД указују да је могуће предвидети које ће дете предшколског узраста имати потешкоћа са читањем, што је повезано са начином како мозак дешифрује говор у условима буке.

Научници настоје да пронађу начине да, што је раније могуће, установе да ли неком детету прети опасност да има проблем са учењем како би могли благовремено да интервенишу. Већ постоје једноставни тестови слични читању за децу предшколског узраста.

Истраживачи са Универзитета „Нортвестерн“ отишли су корак даље. Они су помоћу електроида измерили како мождане ћелије мале деце, узраста око три године, реагују на говор. У свом извештају, навели су да то колико добро мозак распознаје сугласнике у бучним условима може да помогне да се идентификују потенцијални проблеми са учењем читања. Ипак, биће потребно још истраживања како би се доказао овакав приступ.

„Ако се приступ потврди, могао би да представља 'биолошку лупу'“, изјавила је једна од ауторки студије Нина Краус.

Она је појаснила да је повезивање звука са значењем једна од кључних основа читања. На пример, деца предшколског узраста која добро повезују звук и слова лакше уче да читају.

Слушно процесуирање део је развоја који претходи читању: ако нечији мозак, на пример, спорије разликује звук слова Д од слова Б, онда је угрожено и препознавање речи и спајање речи у реченицу.

Бука је у студији одиграла улогу фактора стреса, пошто мозак мора да филтрира звуке и да се селективно фокусира и то у милисекудама. А сугласници су много рањивији у условима буке од самогласника, појаснила је Краусова.

Чути у условима буке свакако је једна од најтежих ствари које тражимо од нашег мозга, додала је Краусова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара