Читај ми!

Мозак разликује природне шећере од вештачких заслађивача

Људски мозак прави разлику између правих шећера и вештачких заслађивача, показало је ново истраживање објављено у британском часопису „Неурон“. За то је вероватно заслужан специфични хормон чији се рецептори налазе и у пробавном систему и мозгу.

До сада није било јасно како је људски мозак могао да препозна разлику између правог шећера и вештачких заслађивача.

Истраживање је било спроведено на винским мушицама којима је прво на неколико сати била ускраћена храна, а после тога су им понуђене две опције - шећер и вештачки заслађивач без енергетске вредности. 

При том је примећено да је шећер код винских мушица активирао шест неурона који излучују одређени хормон с деловањем и на пробавни систем и на мозак.

Тај хормон је подстакао пробаву и омогућио је винским мушицама да унесу још хране.

С друге стране, вештачки заслађивач није подстакао те промене с обзиром да не садржи храњиву вредност.

Иначе, све винске мушице које су прво одабрале некалорични заслађивач веома брзо су га замениле шецхером, јер им је он пружао потребну енергију.

Ако насс организам функционише на сличан начин, а аутори истраживања сматрају да винске мушице представљају добар модел за то истраживање, добијени резултати могу да објасне зашто после конзумирања дијеталне хране поједине особе не осећају ситост и задовољство, већ остају гладне све док не поједу нешто што ће им пружити више калорија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 13. јун 2025.
22° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом