Читај ми!

Од воћа се лако можете угојити, јер јача глад

Фруктоза је шећер који садрже сви воћни плодови и поједине врсте поврћа. Иако је здраво, превише воћа може бити лоше, а неки од симптома превеликог уноса фруктозе су умор, грчеви, надутост, непријатан задах, мучнина и бол у желуцу.

Нетолеранцију на прехрамбени шећер могу изазвати и мале количине лактозе (шећера у млеку) или фруктозе. Проблем је у томе што наша црева нису способна да сваре све те врсте шећера па се вишак фруктозе и лактозе задржава у дебелом цреву, где бактерије изазивају ферментацију и производњу водоника који човек кроз два до три сата избацује у издаху, уз надутост, грчеве и друге проблеме.

Недавна истраживања потврдила су, на пример, везу између стања мозга и бактерија у цревима па је закључак да овакве врсте нетолеранције могу подстакнути и депресију, осцилације у расположењу и неконтролисане реакције.

„На пример, ако човек једе брескве и има реакцију, требало би да их избаци из прехране на неко време“, саветује Ненси Маркусовић, директорка нутриционистичког и хомеопатског саветовалишта Allium у Загребу. Лоша реакција не мора увек да буде повезана с нетолеранцијом на фруктозу.

Људи код којих је утврђена нетолеранција треба да прилагоде исхрану тако што ће дневни унос воћа смањити на једну до највише две порције дневно и избегавати оно воће које изазива најтеже реакције.

Стручњаци још не знају довољно како би утврдили зашто воће код неких изазива реакцију, осим што се претпоставља да је ствар у различитој осетљивости црева.

Процењује се да око трећина пацијената који имају проблема с нетолеранцијом на фруктозу или лактозу пати од синдрома иритабилног црева, иако те појаве и не морају бити повезане.

Сметње могу изазвати све врсте воћа, пре свега оно које је слађе. Ипак, фруктозу садрже и неке врсте поврћа, као што су тиквице и грашак, а проблем могу бити и све врсте хране са додатим шећерима, попут кекса или заслађеног јогурта.

Слађе воћке једите након буђења и пре тренинга

Велика разлика нивоа фруктозе и глукозе корисна је кад ујутро треба разбудити организам. Банана или грожђе ће након буђења зауставити процес разградње мишића који се догађа током сна.

Фруктоза из диње, крушке или јабуке пола сата пре тренинга даће вам здраву енергију да издржите физичку активност и да потпуно не огладните.

И слатки сирупи могу изазвати пробавне сметње

Људи с нетолеранцијом на фруктозу свакако морају избегавати и сирупе с тим шећером, попут јаворовог, кукурузног или воћног, а чак им и мед може изазвати проблеме.

Будући да се фруктозно-глукозни сируп, који је најчешће „кривац“ за поремећај дебљине, индустријски додаје у храну, пазите шта купујете.

Избегавајте воће за десерт

Добро време за конзумацију воћа је јутро пре доручка, односно између оброка, а никако на крају оброка. Ако се помеша с храном из оброка, фруктоза која ферментише може изазвати пробавне проблеме и код оних који иначе немају проблема с воћем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво