Читај ми!

Уске фармерке опасне по здравље

Дуже чучање у уским фармеркама може да угрози здравље, упозорили су аустралијски лекари пошто су се суочили са случајем жене која је привремено изгубила осећај у ногама после чучања у тесним панталонама.

Kолико год еластина да имају, уске фармерке никада неће достићи удобност тренерке за јогу. То је јасно свакоме ко их је носио макар једном.

Међутим, резултати истраживања и студија показују да такве панталоне од тексаса могу изазвати озбиљне здравствене проблеме.

На примеру једне 35-годишњакиње из Аустралије, која се јавила лекару са боловима у зглобовима и стопалима, толико јаким да није могла да хода, стручњаци објашњавају колико нам штете уске фармерке могу нанети, наводи се у публикацији стручног часописа Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry, a преноси Yahoo.com.

Млада жена помагала је рођацима да се преселе и провела је већи део дана чучећи испред ормарића. Како је време пролазило, панталоне су постајале све неудобније. Следећег дана када је изгубила свест и више није могла да стоји, превезена је у болницу.

Узрок њених проблема, указују лекари, налази се у оштећењу нерва у обе ноге.

„Комбинација чучања и тесних панталона довела је до проблема. Чучањем се притиска перонеални нерв у доњем делу ноге, а истовремено се омета нормалан доток крви у мишиће листа. Услед смањене количине крви у листовима, мишићи су почели да отичу, почели да врше притисак на тибијални нерв због чега је доток крви додатно смањен", објаснио је неуролог Томас Кимбер, један од аутора студије и професор Медицинског факултета Универзитета у Аделејду.

Све то довело је до синдрома мишићних одељака (компартмент синдром) који се јавља услед притиска на мишиће и нерве једног од „одељака“ тела.

Недовољна исхрана ћелија и мањак кисеоника у њима изазива њихово увећавање, што даље оштећује већ отечен мишић.

Комотнија одећа или макар материјал са више еластина дозволили би мишићима да отекну ка споља, а не ка унутрашњости ноге и додатни притисак на нерве и крвне судове био би избегнут.

Жена није могла да помера чланке и прсте на ногама и изгубила је осећај у потколеницама и стопалима.

Крајњи резултат била је рабдомиолиза - тешко оштећење мишићних влакана, које ако се не лечи може да доведе до оштећења бубрега. Тек после четвородневне терапије могла је релативно нормално да хода.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво