Читај ми!

Десет разлога због којих ћете поморанџу јести сваког дана

Поморанџе су изузетно добре за наше здравље – помажу нашем организму у борби против болести и штетних утицаја из околине.

На ових 10 начина поморанџе помажу нашем организму:

1. Поморанџе су права ризница витамина и минерала који су свакодневно неопходни за правилан рад нашег организма.

2. Штити наш кардиоваскуларни систем и помаже избацивању наталожених масних наслага у њему.

3. Поморанџе помажу и здрављу наших уста тако што јачају наше зубе, али и кости. Од минерала имају калцијум који се лако апсорбује, али и магнезијум, калијум и фосфор.

4. Познато је да је поморанџа добра и за регулисање крвног притиска. Стручњаци истичу да поморанџе имају највећи проценат антиоксиданаса од свег воћа.

5. Њихово свакодневно конзумирање помаже при смањивању нивоа холестерола у крви. Имају и више од 170 различитих фитохемијских састојака, више од 60 флавоноида, за које је већ доказано да поседују антизапаљенске и антитуморске састојке, као и састојке који спречавају стварање угрушака крви, односно тромбова, који могу довести до срчаних и можданих удара.

6. Мање је познато да наранџаста ризница штити и бубреге.

7. Плод поморанџе садржи обиље витамина Ц, Б, провитамин А, као и витамин Е, па је добар савезник у борби против различитих инфекција.

8. Сок поморанџе помаже у заштити коже, нарочито у зимском периоду. Током хладнијег периода киселина поморанџе отклониће мртве ћелије коже, па ће врло брзо постати нежна и глатка.

9. Помаже у чишћењу крви. Витамин Ц поспешује и апсорпцију гвожђа, појачава одбрамбени систем организма, убрзава зарастање рана и помаже неутрализацији слободних радикала.

10. Антиоксиданси поморанџе смањују утицај токсина који се луче када је организам под стресом. На тај начин смањује се и могућност оштећења на нервним ћелијама, односно омогућава се безбрижно старење, уз очување бистрог ума.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво