Читај ми!

На менију малишана у Србији превише нездраве хране

Малишани у Србији први пут пробају слаткише са 10 месеци, грицкалице са 11, а брзу храну са свега 16 месеци. Нездрава храна уноси се често, а дете како расте тако за таквим намирницама посеже све чешће, упозоравају домаћи стручњаци.

Поводом Дана родитеља, који се обележава данас, представљени су резултати истраживања којим су домаћи стручњаци желели да дођу до података како се хране најмлађи становници Србије.

Подаци упозоравају да ситуација није добра, јер се деца са нездравом храном упознају изузетно рано – слаткише први пут пробају са 10 месеци, грицкалице са 11, а брзу храну са свега 16 месеци!

„Већина деце која једе нездраву храну једе је доста често, то јест више пута недељно. Са већим узрастом повећава се и удео нездраве хране, то јест грицкалица, слаткиша, док се удео воћа и поврћа смањује, што је забрињавајуће“, истакла је у гостовању у Дневнику РТС-а истраживач Сандра Панић.

Према подацима добијеним у истраживању у којем су анкетиране маме деце узраста до три године, девет од 10 мама доји децу.

„Главни бенефит због којег се мајке одлучују на дојење јесте да је то здраво, други да дојење зближава“, истакла је Панићева.

Након дојења прелази се на чврсту храну. Просечан узраст када се то дешава је, у просеку, пети месец и, ако се има у виду да се са дојењем престаје рано, то треба да наведе родитеље на размишљање. Најчешће се уводи поврће, шаргарепа и кромпир, као и јабуке. 

Такве навике у исхрани у најранијем животном добу утичу умногоме на избор хране касније током живота и сигурно да имају утицај на то да је свако пето дете у Србији старости између седам и 19 година гојазно.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара