Апликација за самопреглед дојке и рано откривање рака

У Србији годишње од рака дојке оболи око 4.000 жена, док око 1.600 умре од те опаке болести. Чак и када бисмо се само једном месечно сетили те статистике и урадили самопреглед дојке, бројке би могле да буду мање. Однедавно је корисницима мобилних телефона и таблет рачунара у Србији доступна мобилна апликација, која олакшава самопреглед дојки и рано препознавање промена које могу бити знак настанка карцинома.

Два пута је победила рак дојке. Јасмина Лукић пример је како самопреглед и преглед код лекара, могу да спасу живот. Ту поруку, заједно са чланицама удружења жена оболелих и лечених од карцинома дојке, шири даље.

Недавно су осмислиле и мобилну апликацију за самопреглед дојке, јер кажу да жене у Србији не знају довољно о тој болести.

„Kроз преузимање на српском језику, жене једноставно и сликовно, науче како да брзо ураде свој самопреглед. С тим да их једном месечно мотивишемо да ураде свој самопреглед дојки у шест корака. Прво се напомиње која регија, којим делом шаке се ради самопреглед и онда има шест корака - гледање у огледалу, два прегледа у стојећем положају, преглед брадавице, пазуха и на крају самопреглед у лежечем положају“, објашњава Јамина Лукић Удружење жена оболелих и лечених од карцинома дојке „Будимо заједно“.

По броју новооболелих жена од карцинома дојке Србија се налази на средини листе, али по броју умрлих заузима друго место у Европи, због касног откривања те болести. Када бисмо послушали савете лекара, али и удружења пацијнета - ова статистика би могла да се промени.

„Самопрегелд препоручујемо свим женама. Доње границе нема да спроводе једном месечно и оно што је важно да се на тај начин смањује страх од прегледа“, истиче докторка Ана Јовићевић Институт за онкологију и радиологију Србије.

Према њеним речима, редовним прегледима може се открити не само много мањи тумор, већ ако се раде редовни мамографски прегледи, редовним снимањем на две године можемо открити промену која се још увек не може напипати.

Јовичевићева истиче да је раним откривањем лечење једноставније,а прогноза је одлична, јер се девет од десет жена излечи.

Апликација је бесплатна и доступна је на српском језику. Можете је преузети на сајту Удружења „Будимо заједно“ и на информативно едукативном порталу onkonet.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара