Читај ми!

Не пијте кафу чим се пробудите

Много људи обожава кафу и као део јутарњег ритуала пије је чим устане. Ипак, научници објашњавају да ово и није баш најефикаснији начин, јер тело у периоду након буђења намерно лучи више кортизола како би вас природно пробудило.

Као објашњење за овакав савет људима, стручњаци са Јутјуб канала ASAP Science кажу да је кључ тога колико ће кафа имати ефекта природно лучење кортизола. Овај хормон, такође назван и хормон стреса јер се највише лучи у ситуацијама опасности како би тело било што свесније, утиче на повећање крвног притиска и нивоа шећера у крви.

Код већине људи који се буде за посао око седам или осам ујутру научници су открили да је ниво кортизола веома висок од осам до девет часова, јер је то природни начин на који се тело буди и припрема за остатак дана – нека врста природног будилника.

Откривено је да испијање кафе у том периоду има врло мало утицаја, јер кортизол драстично смањује ефекат кофеина у њој, а такође развија већу толерантност на њега током дугог временског периода.

Значи, испијање кафе након периода повишеног нивоа кортизола у крви је најбољи и најефикаснији начин да се додатно разбудите, ако се ваше тело није само довољно разбудило.

Научници су утврдили да током дана постоје још два периода повишеног лучења поменутог хормона. Од поднева до 13 часова и од 17.30 до 18.30, тако да је најбоље пити магични браон напитак у интервалима између.

Пошто је циркадијални ритам, биолошки ритам сваког човека који регулише бројне процесе у мозгу, а између осталих и лучење кортизола, највише условљен сунчевом светлошћу, то значи да је у овим периодима дана  лучење кортизола повећано без обзира на то када сте заспали и устали.

Додуше, научници кажу да треба узети у обзир да се после спавања, чак и кратке дремке, ниво кортизола у крви повећава око 50 одсто, али краткотрајно.

Зато препоручују да, када год се пробудили, сачекате сат времена након „паљења“ и онда попијете кафу.

Иначе, канал ASAP Science посвећен је популарисању науке и има стотине снимака у којима се на занимљив начин објашњавају многе свакодневне ствари. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво