Избегавајте слушалице које се гурају у уши

Светска здравствена организација (СЗО) упозорава да би више од милијарду људи могло да има проблема са слухом због слушања прегласне музике.

Стручњаци наводе да би се ови поремећаји могли јавити као последица слушања музике преко слушалица или на концертима, посебно на фестивалима електронске музике.

Ниво звука на неким од тих манифестација може да достигне 120 децибела, и то у трајању од по неколико сати.

Одговарајући на питања телевизије Ен-Би-Си њуз, др Срикант Черукури рекао је да је данас губитак слуха код тинејџера 30 одсто већи него током осамдесетих и деведесетих година.

„Раније сте имали вокмен са две батерије АА и слушалицама које су биле постављене на ушима. Приликом појачавања, звук би се деформисао, а батерије би слабиле. Данас имамо смартфоне који су, заправо, изузетно комплексни и квалитетни компјутери“, објаснио је, саветујући младима да по сваку цену избегавају слушалице које се гурају у уши јер оне још више приближавају звук бубној опни.

Да бисте се заштитили од прегласне музике, стручњаци саветују коришћење чепића за уши.

Они такође препоручују младима да се придржавају златног правила „60/60“: да држе звук на МП3 плејеру испод 60 одсто максималне јачине и слушају музику на овом и сличним уређајима највише 60 минута.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво