Читај ми!

Шаргарепе и парадајз кувајте, спанаћ и паприке једите пресне

Већ је општепозната чињеница да је исхрана са доста свежег поврћа и воћа кључна за здравље. Иако за већину поврћа важи правило да се што мање термички обрађује, постоји неколико изузетака.

Бројна научна истраживања показала су да исхрана базирана на великом уносу поврћа смањује вероватноћу развијања дијабетеса типа 2, кардиоваскуларних обољења и неких врста рака. Неке врста поврћа здравије је јести пресне, а друге тек пошто се термички обраде. 

Парадајз – куван

Важи за једну од омиљених биљака у исхрани. За пигмент ликопен, који му даје карактеристичну црвену боју, доказано је да пружа заштиту од одређених типова рака, посебно на простати, и срчаних обољења.

Занимљиво је да термичка обрада повећава количину ликопена које тело може да апсорбује. Као и свеж, парадајз у конзерви или благо термички обрађен у кухињи даје телу доста бета-каротена, витамина Це, антиоксиданаса и влакана.

Броколи – пресни

Често се назива суперхраном. Осим што има велику количину минерала, витамина и влакана, броколи садрже сулфорафан, за који је такође доказано да убија ћелије пре него што постану канцерогене и не дозвољава њихову даљу деобу.

Треба га јести пресног, јер топлота оштећује ензим тиоглукозидазу, који је кључан у формирању сулфорафана. Кување броколија такође уништава витамине.

Шаргарепа – кувана

Што се шаргарепе тиче, истраживања су показала да кување повећава ниво бета-каротена у њима, који тело касније претвара у витамин А.

Витамин А је кључан за функционисање многих телесних система, од метаболизма гвожђа, регулисања вида до здравља коже и јачања имунитета.

Оно што важи за броколи, такође важи и за спанаћ. Као и броколи, изузетно је здрав и термичка обрада уништава велику количину корисних састојака.

Спанаћ – пресан

Богат је калијумом, који регулише притисак и ендокрини систем, а буквално је препун витаминима А и Це. Осим ових састојака, спанаћ има доста калцијума, магнезијума и мангана.

Сви ови састојци доприносе општем здрављу тела и сви трпе велику штету приликом кувања и термичког обрађивања.

Паприка – пресна

Као богат извор витамина Це (у једној паприци га има два пута више него у поморанџи), паприке не треба термички обрађивати.

Витамин Це је изузетно нестабилан на високим температурама, па се кувањем уништавају велике количине витамина и антиоксиданаса.

Купус – куван 

Омиљени је састојак салата и зелених прилога оброку. Многи људи бацају спољне листове, али је то грешка – пуни су витамина Це, наранџасти пигмент бета-каротен и жути каротеноид, лутеин, који се везује за ублажавање макуларне дегенерације.

Осим тога, средишњи листови имају велике количине витамина Це и Бе, калцијума, фолне киселине и доста влакана.

Нутриционисти саветују да ће тело апсорбовати највише корисних материја ако се купус термички обради.

Кељ – пресан 

Изузетно богат витаминима А и Це и фолном киселином, кељ помаже јачању имунитета, регулисању крвног притиска, доброј крвној слици и поспешивању когнитивних функција.

Кувањем у води може да се уништи и до половине количине витамина. Пошто је кељ прилично тешко јести пресан, нутриционисти саветују да се кува на пари.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво