Читај ми!

Свемирско зрачење штетно за мозак космонаута

Зрачење којем су изложени космонаути на дугим путовањима у свемиру, могу да оштете њихов нервни систем и доведу до трајног смањења когнитивних способности, резултати су најновије научне студије обављене над лабораторијским мишевима.

Свемирско зрачење штетно за мозак космонаута Свемирско зрачење штетно за мозак космонаута

„То није добра вест за космонауте који бораве две до године на путу ка Марсу“, изјавио је аутор студије Чарлс Лајмоли са Универзитета у Калифорнији.

Према његовим речима, космичка зрачења могу да доведу до пада радних способности, оштећења памћења и тешкоћа у концентрацији који су битни за свемирску мисију.

Лајмоли је рекао да то оштећење може да буде трајно и кад се аустронаути врате на Земљу.

Научници су изложили лабораторијске мишеве космичком зрачењу и констатовали да је мозак глодара отицао и да су имали тешкоће у преносу нервних сигнала, што доводи до пада когнитивних способности.

У студији се истиче да астронаути на Међународној космичкој станици нису изложени високом космичком зрачењу јер су заштићени Земљином магносфером.

Та станица се налази између 350 и 400 километара изнад Земље.

Студија је спроведена у оквиру истраживања америчке свемирске агенције Наса о утицају дугог боравка у свемиру као што би биле мисије насељавања Марса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво