Читај ми!

Српски лекари први у региону извели ретку операцију

На Клиници за васкуларну и трансплатациону хирургију КЦВ извршена је операција замене трбушне аорте труднице, каква до сада нигде у региону није изведена, а у светској литератури забележено је само неколико сличних случајева.

Пацијенткињи Злати Новаков Кирстлер, у поодмаклој трудноћи, дијагнистиковано је проширење трбушног крвног суда, па је морала бити подвргнута операцији, јавља Танјуг.

„Термин операције је пажљиво одабран како би у исто време могао бити извршен и порођај царским резом“, рекао је на конференцији за новинаре управник Клинике за васкуларну и трансплатациону хирургију Клиничког центра Војводине Владан Поповић.

Према његовим речима, анеуризма трбушне аорте установљена је потпуно случајно на ултразвучном прегледу.

„Одмах по сазнању да имамо пацијенткињу којој је дијагностиковано проширење највећег трбушног крвног суда консултовали смо се са колегама из региона, али смо сазнали да никада такав случај није постојао, па смо били препуштени сами себи“, рекао је Поповић, нагласивши да је поносан што је цела операција завршена успешно.

Операцију је извршио хирург Милош Качански који је рекао да је смртност у случају пуцања трбушне аорте изутетно велика, а с обзиром на то да је пацијенткиња била пред порођајем то је додатно повећавало ризик.

Сви чланови тима који је извео ову компликовану операцију истакли су да је врло битан аспект била анестезија, јер је потпуно различита врста анестезије у случајевима када се ради царски рез и када се ради замена оштећених крвих судова.

Анестезиолог Кристина Шуваковић истакла је да лактација није угрожена, односно да је беба након операције храњена мајчиним млеком и да мајка даље може да настави да је доји.

Заменик управника Клинике за гинекологију и акушерство Ђорђе Петровић, који је обавио царски рез, истакао је да је то први порођај на Клиници за васкуларну хирургију.

Др Петровић је захвалио колегама са те клинике који су му омогућили да има апсолутно исте услове, као и на Клиници за гинекологију што, како је рекао, није лако.

Пацијенткиња Злата Новаков Кирстлер рекла је новинарима да се осећа добро и да је пресрећна што ће данас бити отпуштена кући.

„Никакве тегобе нисам осећала и потпуно случајно су лекари утврдили оштећење на крвном суду. Када сам то сазнала информисала сам се више о начину лечења и врсти хирушке интервенције тако да сам знала да је реч о тешкој операцији“, рекла је пацијенткиња.

Чим се пробудила из анестезије знала је, како је рекла, да је све завршено без проблема, што су јој лекари одмах и потврдили. Родила је здраву девојчицу тежине око три килограма и ово јој је друга ћерка.

Златин муж је Американац и, како је рекла новинарима, довела га је да живе у Сремским Карловцима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара