Читај ми!

Перете ли зубе на исправан начин?

Упркос томе што је реч о свакодневној активности, многи људи ипак не поклањају довољно пажње прању зубa или то чине на погрешан начин.

Експерти тврде да се број људи са различитим денталним проблемима повећава управо због неправилног прања зуба!

Једна од највећих грешака које људи праве је одабир погрешне четкице. На тржишту се могу наћи бројне четкице, мекане, средње и тврде, као и закривљене и савитљиве за бољу приступачност.

С обзиром на огроман избор, уопште није тешко направити грешку. Тврде четкице временом могу оштетити десни, као и зубну глеђ. Најбоље је користити четкицу средње тврдоће или мекану. Такве четкице ће ефикасно уклонити остатке хране из ваших уста.

Ако мењате четкицу сваких шест месеци или дуже, грешите. Четкицу треба мењати сваких осам до 10 седмица. У случају да приметите деформације четкице, замените је и раније.

Следећи пут кад будете прали зубе обратите пажњу на технику. Ако то чините праволинијски напред и назад, правите грешку. Исправан и ефикасан начин прања зуба су кружни покрети. Ако то не чините, оштетићете зубну глеђ, па ће зуби постати екстремно осетљиви када једете нешто хладно или слатко. Користите кружне покрете барем минут и по за максималан ефекат чишћења.

Рекламе за брзо избељивање зуба су веома примамљиве и повећавају потребу да свакодневно користимо пасту за избељивање. Али, такве пасте пружају врло мало заштите. Такође, пасту за зубе не треба користити прекомерно.

Осим зуба, важно је чистити и језик. Он је често запостављен, а веома лако може узроковати каријес. Такође, узрочник је задаха и других проблема.

Конац је такође важан фактор. Потребно га је користити барем три пута седмично.

Водица за испирање уста се такође препоручује, али треба да избегавате оне које садрже алкохол.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара