Читај ми!

Др Јамане нам „донео“ нову технику оперисања срца

Најбољи интервентни кардиолози из света дошли су у Србију због Деветог интернационалног самита. Оперисаће 32 пацијента са срчаним тегобама. Екипа РТС-а присуствовала је једној од интервенција.

Из Јапана у српску престоницу дошао је Масахито Јамане, један од најбољих светских интервентних кардиолога. За њега кажу да више од 15 година „лечи“ срце без отварања грудног коша.

„Данас ћемо оперисати пацијента који има закрчење крвних судова. Раније смо таквим болесницима уграђивали бајпас. Имамо све више пацијената које не морамо да оперишемо, већ без отварања грудног коша катетером улазимо у крвни суд и пробијамо закрчење“, објашњава проф. др Масахито Јамане.

„У последњих 10 година се прво отварало антероградним путем, значи преко болесне артерије – од њеног ушћа па надаље, а сада се то ради ретроградним путем, преко здраве артерије долази се до болесне артерије. Ту су Јапанци експерти“, каже проф. др Милан Недељковић, председник Удружења интервентне кардиологије Србије.

Са једним пацијентом разговарали смо пре интервенције. Он очекује крај вишегодишњих проблема.

„Имам још један крвни суд који је закрчен и нису успели наши доктори да отворе тај крвни суд. Мени се ово десило пре две године. Проблеми су: немате много снаге, имате убрзано куцање срца. То изгледа просто, али није баш тако“, истиче Радојко Михајловић.

„Лечење ових пацијената није било могуће класичним методама које ми спроводимо, јер наше знање у ретроградних приступа није довољно велико и зато смо позвали др Јаманеа да нам помогне у лечењу ових болесника“, каже Др Саша Хинић, начелник Кардиолошког одељења КБЦ „Бежанијска коса“.

Ову посету наши лекари искористили су и да унапреде своје знање.

„Што се тиче наших интервентих кардиолога, они су управо кроз овај скуп добили значајну практичну едукацију, не теоријска, већ практична знања, где кроз те најфиније технике могу да виде приступ крвним судовима. Од данас 'Бежанијска коса' отвара своја врата пацијентима са најкомплекснијим лезијама, који ће се од данас радити у нашој кући“, истиче асс. др Марија Здравковић, директор КБЦ „Бежанијска коса“.

Како сазнајемо, пацијент којег смо јутрос снимали осећа се добро, а лекари очекују да ће га наредних дана пустити кући.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије