Читај ми!

Ускоро вађење крви без игле

Амерички научници осмислили су справу за вађење крви помоћу које се тај поступак обавља једноставно, безболно и без игле. Та справа могла би се наћи у продаји већ идуће године.

Апарат величине пинг-понг лоптице функционише тако што се прислони уз кожу на два минута, а за то време посебан вакуумски део справе преко капилара „усисава“ потребну количину крви која потом исцури у епрувету причвршћену за апарат, пише портал Плива.

„Технологија се заснива на силама које управљају протоком танког млаза крви“, казао је Бен Касавант, потпредседник и суоснивач фирме "Tasso Inc." која је справу осмислила. 

Према његовим речима, површинска напетост доминира над гравитацијом, што омогућава да крв остане у цевчици апарата без обзира на то како се држи.

„Када прислонимо справу уз кожу пацијента, ствара се лагани вакуум који одмах почиње да усисава крв из капилара. Захваљујући капиларној активности, крв се усисава у епрувету која је причвршћена за апарат“, објаснио је Касавант.

Стручњаци се надају да ће ФДА (Food and Drug Administration) одобрити пуштање апарата на америчко тржиште до краја године, тако да би се у продаји могао наћи већ идуће године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара