Читај ми!

Е-цигарете отежавају престанак пушења?

Oсмишљене као помоћ при смањењу дозе никотина, електронске цигарете, уколико се користе недовољно често, отежавају одвикавање од пушења, указују резултати истраживања.

Висока цена цигарета и њихов лош утицај на здравље, све више људи наводе на одлуку да престане да пуши.

Електричне цигарете се можда чине као добра помоћ при одвикавању дувана, али два истраживања су показала да је њихов ефекат потпуно супротан уколико се не користе често, пише портал Магазин, преноси Танјуг.

Наиме, истраживања су показала да електричне цигарете заправо отежавају престанак пушења, иако су осмишљене као помоћ при смањењу дозе никотина.

Утврђено је да е-цигарете немају исти ефекат на оне који желе да престану да пуше и на оне који искључиво пуше електронске цигарете.

„Уколико желите да престанете да пушите, користите електронске цигарете сваког дана и отарасите се те лоше навике што пре. Уколико вам не иде, пробајте нешто друго“, објаснила је професорка Краљевског колеџа у Лондону Ен Мекнил, ауторка истраживања.

С друге стране, истраживање које су спровели стручњаци Универзитета Калифорнија показало је да електричне цигарете, ипак, могу да помогну код престанка пушења, али да то највише зависи од пушачког стажа и животних навика.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво