Читај ми!

Борба око обележавања калоричности алкохола

Брисел покушава да уведе означавање броја калорија на алкохолним пићима као што су пиво, вино и виски као вид борбе против пијанчења и алкохолизма, чему се супростстављају земље произвођачи вина и лобији.

Европски парламент је крајем марта прешао прву фазу у правцу обележавања калоријске вредности алкохолних пића када је усвојен предлог резолуције и позвана Европска комисија (влада) да предложи закон, најкасније до краја 2016. године којим ће постати обавезујуће означавање нутритивне вредности (калорије и састојци) на алкохолним пићима, преноси Бета.

У предлогу резолуције такође се тражи да на етикети пише да алкохол представља ризик за труднице и возаче.

Резлуција која је необавезујућа треба да буде одобрена на пленарној седници Европског парламента крајем априла.

Текст је предложила Гленис Вилмот из редова британских лабуриста приликом прераде правила о означавању прехрамбених производа, што је завршено 2011. године.

Вилмотова се тада борила да се исти прописи за обележавање састојака примене и на алкохол.  То је, како каже, било узалудно због јаког лобирања из индустрије, тако да је задовољна што је овај предлог резолуције сада усвојен.

„Већина нас зна да треба пити умерено. Међутим, утицај конзумирања алкохола на наше здравље далеко је од очигледног“, рекла је Иларија Пасарани из Европског бироа за потрошаче.

Према њеној оцени, подцењен је удео алкохола у исхрани и љубитељи алкохола не знају које адитиве у виду боја, конзерванаса и арома уносе.

Четири водећа европска произвођача пива - „Карлсберг“, „Хајнекен“, „АБ Инбев“ и „САБ Милер“ - недавно су се заложили за „добровољно“ означавање енергетске вредности пива. Као основу узели су 100 милилитара пића, што би за пиво значило 46 калорија, док би црно вино имало 82 и виски 245.

Тај предлог разљутио је произвођаче јачих алкохолних пића који су навели да је 100 милилитара једва трећина обичне кригле пива, а представља доста велику количину за јаки алкохол.

Произвођачи вина су такође против и наводе да нутриционе вредности њиховог производа мењају из године у годину и да би обележавање било изузетно скупо за тај сектор.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво