Читај ми!

Вишак килограма вам продужава живот?

Добра вест за све оне који имају који килограм више – према најновијим истраживањима, живеће дуже. Међутим, са новим открићима нису сагласни лекари. Они кажу да гојазност рађа 50 нових болести.

Према ранијим тумачењима, гојазност вам је скраћивала живот за осам година, а пре тога, две деценије правила здравствене проблеме. Ако је веровати најновијим истраживањима, понеки килограм више вам продужава живот.

Ипак, са тврдњама савремене медицине не слажу се грађани. Они који су се борили са вишком килограма сматрају да гојазност скраћује живот, као и да човек ради све спорије, теже, тромије.

За гојазност се данас зна да је болест. Али се не зна са сигурношћу како утиче на дужину живота.

„Жене, према неким студијама, потроше пола животног века купујући којекакве суплементе или дијететске препарате да би изгубиле килограме. Веома је тешко рећи шта је ту истина, али чињеница је да су буце више расположене од оних који су стално на дијети“, каже Милка Раичевић, нутрициониста из Дома здравља „Палилула“.

Тешко је поверовати да нешто што је одговорно за настанак чак 50 болести продужава живот.

Нутриционисткиња додаје да гојазним особама страда кардиоваскуларни и коштани систем, као и дигестивни тракт. Објашњава да гојазност јесте социјално-здравствени проблем, а не само естетски. Колико год, како каже, неко живи дуже, важно је и каквог је квалитета тај живот.

Број гојазних људи у свету се удвостручио у последњих 35 година. Са вишком килограма данас се бори око 600 милиона људи. У последњих осам година у Србији се повећала гојазност и одраслих и деце за око пет одсто.

Последњих година, живети дуже и здравије представља озбиљан изазов. Не вежбамо, једемо прерађену и висококалоричну храну и изложени смо стресу. Оно што морате да знате – сви ови фактори утичу на дужину и квалитет нашег живота.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво