среда, 24.12.2014, 13:12 -> 16:47
Не заборавите грашак
Упркос томе што неретко игра споредну улогу у многим салатама и чорбама, доделите му чешће главну улогу, поручују нутриционисти подсећајући да постоји много разлога да једемо више грашка.
Висока хранљива и биолошка вредност сврставају грашак на листе намирница које би требало често уносити. Ипак, некада потпуно заборавимо на њега и прође и више месеци да се не нађе на трпези.
Нутриционисти због тога подсећају да је реч о махунарки богатој угљеним хидратима (око 16 одсто).
Грашак садржи и око шест одсто беланчевина, доста влакана, мало масти, а може се похвалити чињеницом да холестерол нема уопште.
Када је о витаминима и минералима реч, свака кашика грашка донеће А, Б1, Б2, Б6 и нешто Ц витамина, као и гвожђа, калијума, калцијума и фосфора.
У ово доба године мало теже се долази до свежег грашка, али се смрзнут, конзервиран или сушен може наћи у готово свакој радњи.
Мирођији се даје предност при прављењу јела са овом махунарком, али није забрањено да трагате за зачинима који ће јој употпунити укус.
Чорбе, салате, разне верзије пиреа... Mогућности има довољно да се грашак сваке недеље нађе на столу.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 2
Пошаљи коментар