Читај ми!

Кухињски калфа: „Кнедле са шљивама“

Сваког уторка проверавамо како кувају ученици угоститељских школа у Србији. Камере РТС-а снимиле су у школским кухињама и ресторанима рецепте за здраве, јефтине и лепе оброке. На реду су „кнедле са шљивама“ из Крагујевца. Од броја „лајкова“ на „Фејсбук“ страници „Кухињског калфе“ зависи и пласман школа.

Захуктава се трећа сезона „Кухињског калфе“. Сваког уторка у 8.30 часова у Јутарњем програму РТС-а нова лица, нови рецепти и једна нова школа. Трговинско-угоститељска школа из Крагујевца показала је како се спремају „кнедле са шљивама“.

Нову сезону јесењих рецепата можете да пратите на Фејсбук страници Кухињског калфе, где можете и да гласате, лајковањем објављених видео-клипова.

Припрема „кнедли са шљивама“

Бео, крупнији кромпир, опрати. Са љуском ставити у млаку воду да се кува, и додато мало соли. Кромпир се не сме раскувати. Када је куван одстранити љуску и испасирати.

На радну површину просејати брашно и у њега додати пасирани кромпир, жуманца, маст и со. Све добро измешати и месити док се добије тесто глатке површине. Тесто не треба дуго месити да на би било жилаво.

Оклагијом тесто развити у облику правоугаоника дебљине пола центиметра, а потом обележити квадрате величине шљиве. На сваки квадрат ставити шљиву цеповачу, средње величине која је филована са пола коцке шећера уваљаном у цимет. Шљиве добро умотати у тесто да се приликом кувања не би отвориле.

У већу посуду сипати воду и додати мало соли. Воду загревати док не почне да кључа. Тада убацити кнедле и кувати. Кување кнедли траје од 15 до 20 минута, односно док не испливају на површину.

Куване кнедле опрати под танким млазом хладне воде. Кнедле уваљати у предходно пропржене презле.

Ако су кнедле крупније сервирати две до три у порцију, а у колико су ситније сервирати четири до пет комада. Кнедле посути мешавином шећера у праху и цимета. Сервирати топле на десертом тањиру.

Кухињски калфа

Такмичење угоститељских школа Србије у припремању и аранжирању здравих и приступачних оброка, Кухињски калфа, замишљено је као серијал прилога из школских кухиња.

Уз помоћ својих наставника, ученици спремају јела која су специјалитети у срединама у којима се налази њихова школа. Пажња је усмерена на нутритивну вредност оброка као и на цену, која треба да буде прихватљива.

Снимање и припрема јела одвија се у школским ресторанима, на истим местима на којима се и полажу испити из куварства, она која одговарају укусу и традицији града и околине у којој се налази седиште школе.

Ученици, заједно са наставницима и нутриционистима, гостоваће у најгледанијој јутарњој емисији у Србији и на тај начин промовисати своју школу, али пре свега подстицати младе на здраву исхрану и здрав живот.

Сви приказани рецепти, заједно са ценама и снимком начина припреме могу да се виде на Интернет порталу РТС-а, у подсајту Магазин, и Фејсбук страници Кухињског калфе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара