Читај ми!

Матичне ћелије помажу у лечењу Паркинсона?

Матичне ћелије могу да се користе за лечење оштећења мозга која узрокује Паркинсонова болест, тврде научници из Шведске.

Група научника из Шведске тврде да ће њихова студија, вршена на пацовима, остварити огроман напредак у смеру развијања нових ефикасних третмана у лечењу Паркинсонове болести.

За сада не постоји трајни лек за ову болест, већ лекови и стимулације мозга које могу само ублажити симптоме.

Научници у Британији кажу да и даље има много питања на која треба одговорити, пре него што ове методе могу бити испробане и на људима.

Болест настаје услед губитка нервних ћелија које производе хемијску супстанцу допамин, у делу мозга који има важну улогу у контроли расположења и кретања.

Да би симулирали Паркинсонову болест, истраживачи универзитета „Лунд“ убијали су неуроне који производе допамин у мозгу пацова.

Затим су претварали људске ембрионске матичне ћелија у неуроне који произведе допамин, након чега су истраживачи приметили да је штета сада обрнута.

До сада није било клиничког испитивања овог метода на људима, али истраживачи су рекли да би то могло да буде могуће од 2017. године.

„То је огроман помак у овој области и одскочна даска за нова клиничка испитивања“, каже Малин Пармар, ванредни професор развојне и регенеративне неуробиологије.

Метод сличан овом је био испробан на ограниченом броју пацијената.

Он се састојао од узимања можданог ткива из више абортираних фетуса. Али су та клиничка испитивања заустављена након мешовитих резултата, иако су ћелије мозга фетуса код трећине пацијената наставиле да функционишу чак 25 година.

Коришћење ембрионских матичних ћелија може бити пожељно, јер их је лакше набавити у великом броју, тако што се могу узгајати у лабораторији.

Такође, отвара могућност коришћења мање етичких извора за набавку матичних ћелија, као што су они направљени од одраслих ткива.

Из „Удружења за Паркинсонову болест Британије“ кажу да истраживање „може да буде велики искорак према клиничким испитивањима на људима који се боре са овом болести“.

Паркинсонова болест је једна од најчешћих неуродегенеративних болести чији је узрок комбинација генетичких предиспозиција и утицаја околине. Болест је добила име по лекару из Лондона, Џејмсу Паркинсону, који је 1817. године први описао њене симптоме.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара