Читај ми!

Кухињски калфа: „Београдска баклава“

Сваког уторка проверавамо како кувају ученици угоститељских школа у Србији. Камере РТС-а снимиле су у школским кухињама и ресторанима рецепте за здраве, јефтине и лепе оброке. На реду је „Београдска баклава“. Од броја „лајкова“ на „Фејсбук“ страници „Кухињског калфе“ зависи и пласман школа.

У Јутарњем програму РТС-а почела је трећа сезона „Кухињског калфе“ - „Вршњаци кувају за вршњаке“. Као и до сада - сваког уторка у 8.30 нова лица, нови рецепти и једна нова школа.

Нову сезону јесењих рецепата можете да пратите на Фејсбук страници „Кухињског калфе“, где можете и да гласате, лајковањем објављених видео-клипова.

Млади кулинари Угоститељско-туристичке школе у Југ Богдановој улици у Београду, показали су данас како се спрема „Београдска баклава“.

Београдска баклава

Баклава спада у групу оријенталних посластица. Производ је вученог воденог теста и сматра се краљицом свих пита.

Постоје писани подаци да се припремала још у VII веку пре нове ере код старих Асираца.

Београдска баклава се спомиње први пут у XVII веку, тачније 1660. године. Тада је чувени турски путописац Евлија Челебија пролазећи кроз Београд забележио, да је пробао београдску баклаву велику као точак од кола, савијану „од хиљаду јуфки“ (танких корица) од чистог белог брашна са младим маслом и белим бадемима.

Припрема

Бланширан бадем очистити и самлети. Исећи коре за питу на траке ширине осам центиметара. Све потребне намирнице за фил ставити у казанче и сјединити.

Премазати траку отопљеним бутером и ставити следећу траку преко ње и такође премазати. Нафиловати почетак траке и савијати у троугао.

Обликовану баклаву ставити у подмазан плех и премазати отопљеним путером. Ставити у загрејану рерну на 200 °С. Пећи док не добије златно-жуту боју.

У шерпу ставити шећер, воду, ванил шећер и лимун (исечен на колутове). Кувати лајтер док средина лимуна не постане провидна и лајтер добије жељену густину.

Извадити печену баклаву из рерне и премазати загрејаним медом. Прелити (залити) лајтером печену баклаву.

Окретати баклаве да би свака страна била натопљена и сочна. Сервирати две баклаве у порцији, декорисати и послужити.

Кухињски калфа

Такмичење угоститељских школа Србије у припремању и аранжирању здравих и приступачних оброка, „Кухињски калфа“, замишљено је као серијал прилога из школских кухиња.

Уз помоћ својих наставника, ученици спремају јела која су специјалитети у срединама у којима се налази њихова школа. Пажња је усмерена на нутритивну вредност оброка као и на цену, која треба да буде прихватљива.

Снимање и припрема јела одвија се у школским ресторанима, на истим местима на којима се и полажу испити из куварства, она која одговарају укусу и традицији града и околине у којој се налази седиште школе.

Ученици, заједно са наставницима и нутриционистима, гостоваће у најгледанијој јутарњој емисији у Србији и на тај начин промовисати своју школу, али пре свега подстицати младе на здраву исхрану и здрав живот.

Сви приказани рецепти, заједно са ценама и снимком начина припреме могу да се виде на Интернет порталу РТС-а, у подсајту Магазин, и Фејсбук страници „Кухињског калфе“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара