Читај ми!

Светске новине у хирургији катаракте на ВМА

Први пут код нас три пацијента са катарактом оперисана су најновијим фемтосекундним ласером, методом која је оцењена као револуционарна новост на међународном симпозијуму који се данас одржава на ВМА у Београду.

Са тимом Војномедицинске академије професор доктор Бојан Пајић је, за непуна два сата, оперисао пет пацијената фемтосекундним ласером. Интервенције су изведене у делу скупа „Савремени трендови у офталмохирургији“ који је био посвећен хирургији уживо.

Међу приказаним методама било је и уклањања диоптрије „егзајмер“ ласером, уз асистенцију фемтосекундног ласера.

Све процедуре су, први пут у Србији, приказане у три-де технологији, у директном преносу за публику која је седела у амфитеатру ВМА.

„Ласер најновије генерације, који смо донели из Швајцарске, вероватно је најбољи на свету, а могућности његове примене у офталмохирургији су готово неограничене - од трансплантације рожњаче и њеног модулисања према потреби до кориговања астигматизма“, рекао је за Танјуг доктор Пајић, консултант за офталмологију Универзитета у Женеви.

Осим високе прецизности и безбедности, предност ласера је и то што је изузетно брз - омогућава да интервенције трају неколико минута, а битно скраћује и време за опоравак пацијента, објаснио је др Пајић, који је један од водећих светских стручњака у примени најновије генерације фемтосекундног ласера.

Начелник Клинике за очне болести ВМА проф. др Мирослав Вукосављевић каже да је у српској офталмохирургији остварен значајан напредак од прошлог симпозијума пре две године, усвајањем великог броја напредних технологија, а новине које треба да уђу у праксу данас представља шест предавача по позиву.

На скупу је прочитана и поздравна порука председника Републике Србије Томислава Николића, који је истакао да су „размена искустава, сазнања, заједнички рад, резултати симпозијума важне поруке које се шаљу свету из Београда“.

Симпозијум је одржан у организацији Клинике за очне болести ВМА, Удружења за катаракту и рефрактивну хирургију Србије и Витреоретиналног удружења Србије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво