Читај ми!

Уграђено друго вештачко срце

У болници у француском граду Нанту пре неколико недеља је уграђено вештачко срце једном пацијенту, пише париски лист „Либерасјон“ и додаје да је то друго уграђено срце.

Либерасјон наводи да је све добро прошло, али није до сада ништа објављено о идентитету пацијента.

Болница у Нанту није желела да коментарише вест, док је француска лабораторија „Карма“, која је произвела вештачко срце навела да је велики успех што је први пацијент са уграђеном протезом живео 75 дана, односно двоструко више од предвиђених 30 дана.

„Карма“ тренутно спроводи клиничка испитивања на четири пацијента и недавно је саопштила да вештачко срце не може у потпуности да замени трансплантације срца, већ ће се уграђивати због недостатка срца за пресађивање и оним пацијентима који не подносе трансплантације.

Лабораторија је саопштила да ће најпре уградити вештачко срце на четири пацијента, како би се проверила безбедност протезе.

Потом ће бити уграђено на 20 болесника у другој фази експеримента. Тај период ће трајати најмање пет година.

Протеза је тешка 900 грама, тежа од правог срца, које је тешко 300 грама.

Вештачко срце ће коштати 160.000 евра, колико кошта и пресађивање правог срца с веома дугим пост-оперативним током.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво