Читај ми!

Једна дневно против тешких болести

Плод поморанџе садржи највећи проценат антиоксиданата од свих воћки, побољшава и стимулише рад црева, снижава ниво лошег холестерола у крви, а задебљање крвних судова смањује за трећину, па стручњаци топло препоручују њено конзумирање.

Ова воћка јача имунитет. Висок садржај витамина Ц у поморанџама стимулише производњу белих крвних зрнаца у организму, чиме се јача имунолошки систем.

Витамин Ц у поморанџама делује и као антиоксидант. Поморанџе, баш као и остале врсте цитрусног воћа, садрже Д-лимонен, за који је утврђено да ефикасно спречава развој појединих врста рака, попут рака коже, дојке, плућа, дебелог црева и уста.

Један од најважнијих флавоноида који поморанџе садрже у изобиљу је хесперидин. Истраживања показују да овај флавоноид снижава ниво лошег холестерола у организму. Тако ћете се заштити од срчаног удара и осталих кардиоваскуларних тегоба.

Поморанџе имају и антиупална својства која помажу код ублажавања болова у случају артритиса и укочености мишића и зглобова.

Антиоксиданти у поморанџи штите кожу од штетног деловања слободних радикала, за које је познато да убрзавају процес старења коже.

Поморанџе су пуне храњивих влакана која стимулишу пробавне сокове и спречавају затвор.

Изврстан су извор фолата и фолне киселине, који утичу на правилан развој мозга, па се трудницама нарочито препоручује конзумирање једне поморанџе дневно.

Баш као и кожи, нашим очима такође прете оштећења како старимо. Поморанџе су богате хранљивим састојцима попут витамина А, витамина Ц и калијума, који су одлични за очи. Дакле, ако желите да ваш вид буде добар, поједите по једну поморанџу свакога дана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво