среда, 11.06.2014, 12:14 -> 13:25
štampajЦрвено месо повећава ризик од рака дојке?
Жене које воле да једу хамбургере, бифтеке и друге специјалитете од црвеног меса, изложене су већем ризику од добијања рака дојке, тврде научници Универзитета Харвард.
Лекари већ дуго упозоравају да је црвено месо доведено у везу са добијањем рака, првенствено дебелог црева и панкреаса, али се до сада мало знало да може да утиче и на појаву рака дојке.
Стручњаци Универзитета Харвард анализирали су податке 88.000 жена старости између 26 и 45 година. Закључили су да постоји веза између конзумирања црвеног меса и рака дојке после 12 година интензивнијег уноса те врсте меса, односно у просеку сваког дана.
Те жене имају 6,8 пута већи ризик од добијања рака дојке у односу на оне које мало или никако не једу црвено месо. Ризик је већи код жена у развијеним државама, где је црвено месо доступније.
Научници сумњају да неки протеини у црвеном месу убрзавају ћелијску деобу, што подстиче појаву тумора.
„Важно је имати здрав начин исхране“, наводи се у студији у којој се женама сугерише да мање једу црвено месо и уз физичку активност држе своју телесну тежину у границама нормале.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар