уторак, 29.01.2013, 09:40 -> 13:55
štampajНамирнице које греју тело
Љуте папричице, црни бибер, ђумбир, зелени чај и кокосово уље само су неке од намирница које у организму подстичу процес термогенезе, односно стварања топлоте током пробаве.
Поједине намирнице могу да доведу до процеса термогенезе, односно стварања топлоте тела током процеса пробаве. На тај начин, сагоревање калорија може нас дословно угрејати.
Љуте црвене паприке су у врху листе таквих намирница. Тајна је у капсаицину, супстанци која изазива осећај пецкања на било којем ткиву са којим ступи у контакт. Осим тога, храна зачињена љутом папричицом стимулише проток крви, чиме се подиже температура тела.
И црни бибер има „кеца у рукаву". То је супстанца пиперин која доказано делује на термогенезу путем стимулације нервног система.
Ђумбир се увелико употребљава због лековитих својстава, највише за пробавне, желудачне проблеме и мучнине. Захваљујући састојцима џинџеролу и шогаолу, такође, делује на стварање топлоте у организму.
Зелени чај садржи две врсте „грејача", кофеин и катехине. У Азији је напитак од зелених листова врло често део разних рецепата, а захваљујући кофеину повећава термогенезу између 22 и 77 одсто.
Кокосово уље садржи углавном масне киселине средњег ланца које подстичу термогенезу. Једина негативна страна јесте што у кашичици тог уља има 117 калорија и 13,6 грама масноћа.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар