Читај ми!

Нар – супервоће!

Влакна, витамини, минерали... Списак корисних материја у нару веома је дуг, као и листа добробити које доноси онима који редовно уживају у ароми популарне воћне „гранате“.

Међу најпопуларнијим, нутритивно богатим врстама воћа са јединственим укусом и особинама савезника здравља је и нар. Заједно са бобичастим воћем и мангом налази се у групи коју нутриционисти често називају супервоће.

Научници нису сасвим сигурни, али као постојбина не баш горостасно дрво које даје плодове испуњене малим али сочним црвенкастим „ћелијама" најчешће се помиње област северне Индије подно Хималаја. 

Сунђерасте мембране унутар црвено-жуто-браон лопте тврде коре деле је у мање коморе и конзумацију додатно отежавају. 

Иако је нар најбоље јести у свежем стању, тврде, оштре кошпице иначе малих бобица-зрна одбијају многе, па се они који уживају у ароми тог воћа често окрећу некој мање здравој опцији.

Када је реч о корисним састојцима који се налазе у овој воћној „гранати" (због структуре плода на енглеском језику назив за нар садржи реч граната), листа је дуга.

Око 12 одсто дневне препоручене дозе влакана (четири грама) унете са само 100 грама воћа побољшаће варење и перисталтику црева.

Захваљујући витамину Ц, али и витаминима Б групе, као и више материја антиоксидантне моћи редовно конзумирање нара доноси добробит имунитету, побољшава циркулацију, а активирани су и одбрамбени механизми против рака и сличних болести.

Љубитељи нара уживајући у ароми сочних зрна организам чине јаким, нарочито када је противник бенигно увећање, али и рак простате, затим дијабетес и лимфом.

Листа на којој су минерали попут калцијума, калијума, бакра, мангана, затим витамин К, пантотенска киселина, фолати и још много тога довољан је разлог да се током сезоне нар свакодневно налази у тањиру.

Да бисте уживали у богатом укусу овог воћа, једите свеж нар без икаквих додатака. Пажљиво зарежите кору вертикално и раздвојите плод на делове.

Разбацана по салати или неким јелима зрна нара могу бити веома декоративна.

Свеже цеђен сок веома је освежавајућ напитак, а може се користити и као додатак супама, желеима, сосовима, колачима, печеним јабукама.

Када се користи у јелима, сок би требало да буде концентрован да би резултат био интензиван и слаткаст укус. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. јул 2025.
24° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом