Лековита моћ печурака

Познато је да су печурке од увек имале занимљиво место у људској психи. Повезиване су са магијом, духовним моћима и мистичним открићима, али најновија истраживања показују да могу да буду јако корисне код лечења високог холестерола, канцера, разних вирусних инфекција, укључујући и ХИВ.

Научници су посветили велику пажњу истраживању печурака и процењено је да могу да буду врло корисне као превенција и терапија за неке здравствене проблеме, укључујући поремећаје имунитета, вирусне инфекције, висок холестерол, болести јетре, канцера и друга обољења.

Установљено је да три врсте печурака имају важну улогу у медицини.

Шитаке печурке (Lentinus edodes) са медицинске тачке гледишта, помажу код многих уобичајених здравствених проблема. Садрже полисахарид лентинан и бета 1.3. глукан - који су врло моћи у борби против разних вируса и тумора.

Због присуства полисахарида делотворне су и у лечењу грипа. Нека истраживања показала су да оне штите и од оштећења која узрокују радијација и хемотерапија. Шитаке печурке су добре и за срце, јер смањујy холестерол.

Велики значај у медицини има Храстова сјајница (Reishi, Ganoderma lucidum), која је једна од најцењенијих биљака у традиционалној кинеској медицини и за њу се не сматра само да продужава живот, већ и да човеку дарује светлост, мудрост и да доводи до просветљења.

Што се тиче њеног медицинског утицаја, студије широм света показале су да је ова гљива врло ефикасна у борби против тумора (због присуства полисахарида бета 1.3). Такође јача имуни систем и има антибактеријско и антивирусно дејство, а показала се успешном и у лечењу хепатитиса.

Храстова сјајница штити јетру од токсина, а ефикасна је и у борби против хроничног бронхитиса. Вредан је извор аденозина, који штити срце.

Маитаке (Grifola frondosa) је врста печурке која може имати велики значај у борби против ХИВ-а. На Интернационалној конференцији о сиди у Амстердаму, речено је да Маитаке штити од добијања ХИВ-а.

Иако не убија вирус, игра важну улогу у терапији оболелих. Нека јапанска истраживања показују да је ова гљива чак успешнија у јачању имуног система од претходно наведених врста печурки.

Маитаке, такође, садржи широку лепезу вредних стерола, гликозида, амино киселина, ензима, полисахарида, витамина, минерала и осталих лековитих једињења.

Стручњаци препоручују да је најбоље конзумирати ове гљиве кроз исхрану, али је врло тешко наћи их у продаји у свежем или осушеном стању.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије