Читај ми!

Поткожни чип уместо инјекције?

Микрочип који се уграђује под кожу и, унапред програмиран, директно у крвоток испоручује дневне дозе лека, развијен је од стране стручњака са Технолошког института у Масачусетсу. Као предности се наводе аутоматизација процеса узимања лека и одбацивање инјекција.

За неколико година се лако може десити да, када вам лекар напише рецепт, у апотеци не добијете бочицу са таблетама већ микрочип који се уграђује под кожу, наводи магазин Форбс.

Тако барем обећавају стручњаци са Технолошког института у Масачусетсу (МИТ), професори Роберт Лангер и Мајкл Сима, који су у сарадњи са компанијом "MicroCHIPS", дуже од деценије развијали микрочип оспособљен да пацијенту даје лек.

Реч је о бежичном чипу који се може унапред програмирати или активирати даљински, путем радио комуникације, преко специјалне фреквенције која се назива Medical Implant Communication Service (MICS).

Прва клиничка испитивања, започета у Данској 2011. године, обављена су на групи пацијенткиња - седам жена, годишта између 65 и 70, оболелих од остеопорозе - и дала су позитивне резултате.

Чип је женама имплантиран под локалном анестезијом, захватом који у лекарској ординацији траје 30 минута. Носиле су га по четири месеца. 

Како функционише? 

Чип садржи сићушне резервоаре за лекове, величине врха чиоде, заптивене танким слојем титанијума и платине. Када се мала количина електричне енергије примени на те поклопце, они се топе и пуштају медикамент у крвоток.

Током испитивања, у чиповима је било 20 засебних доза лека терипаратида, а компанија "MicroCHIPS" сада ради на развијању импланата који могу носити на стотине доза лека.

Резултати тестирања, објављени у листу Science Translational Medicine, показали су да је метод безбедан и да има исто толико позитивних ефеката као и класично убризгавање лека.

Предности поткожног чипа за пацијенте са хроничним обољењима која захтевају свакодневно убризгавање лека су велике, јер аутоматизује процес. Посебно што већина људи није одушевљена идејом да мора сама себи да даје или прима инјекције сваки дан, тврде стручњаци.

Моћи ће, осим остеопорозе, да се користи и за многе друге болести, укључујући канцер и мултиплу склерозу.

Осим тога, чип може бити опремљен биосензорима, што значи да лекар може пратити ефекте које лек има на болест и даљински програмирати уређај у односу на промену стања.

Подношење захтева за одобрење примене уређаја очекује се 2014. године.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво