Читај ми!

И пластика узрок гојазности и дијабетеса?

Бисфенол-А, супстанца која се налази у пластичној амбалажи и разним посудама за храну и пиће може да изазове промене у организму које као последицу имају појаву дијабетеса и гомилање вишка килограма.

Резултати недавно објављене шпанске студије показују да и мале дозе једињења познатог као бисфенол-А, које се користи у производњи пластичних посуда и амбалаже за храну, може да подстакне реакцију у телу која доводи до хормонског дисбаланса.

Извештај објављен у часопису PlоS One открива да бисфенол-А, који се користи свуда, од ђубрива, преко заштитних слојева у унутрашњости конзерви, до пластичних боца за воду, може усмерити ћелије да „упијају" више масноће, што доводи до повећане производње инсулина, којим организам регулише масноће и угљене хидрате.

Ако производи превише инсулина, тело може постати имуно на сопствене мере контроле, што за последицу има гојазност и дијабетес типа 2.

Анхел Надал, који проучава утицај поменуте супстанце на шпанском Универзитету „Мигел Ернандез", тврди да је конзумирање хране из пластике која садржи бисфенол-А, исто као да смо организам убедили да је „појео" више него што јесте.

Стручни тим утврдио је да супстанца утиче на панкреас, орган који ствара инсулин. Мала количина бисфенола-А може подстаћи отпуштање готово двоструко веће количине инсулина, која је потребна за разградњу хране.

Надал и његове колеге открили су да је чак и четвртина милијардитог дела грама озлоглашеног једињења довољна за почетак овакве реакције!

Истраживања широм света процењују да 90 одсто популације у развијеним земљама има у крви висок ниво бисфенола-А и да није довољно само да се престане са конзумирањем воде из пластичне амбалаже, како би се решили те опасне хемикалије.

Доктор Надал каже да се супстанца користи у свакодневним производима, као што су рачуни у продавницама и тоалет папир и да може бити веома штетан за труднице и њихову децу.

„Фетус није само изложен утицају бисфенола-А, него и вишим нивоом инсулина који лучи мајка, а такво окружење фетусу може донети много штете", нагласио је доктор Надал.

Бисфенол-А (БПА) је органско једињење које се користи у широком спектру углавном пластичних производа. Иако су многе студије показале да негативно утиче на здравље, Светска здравствена организација није ограничила ни забранила коришћење те хемикалије у индустрији, али су Европска унија и Канада забраниле његову употребу у производњи флашица за бебе.

Године 2010. Канада је постала прва земља која је прогласила БПА токсичним. Различите студије довеле су у везу БПА с раком простате и дојке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво