Мој напирлитани, брзи ауто

Све више возача у Србији дотерује своје љубимце на четири точка, иако тај хоби, који се популарно зове „тјунинг“ и „стајлинг“, није нимало јефтин. Преправке аутомобила коштају од 300 до неколико хиљада евра.

Финансијска ситуација у друштву не дозвољава велика улагања, али на нашим путевима возе се све „сређенији" аутомобили.

Често власници више улажу у модификовање изгледа возила него у побољшање карактеристика попут унапређења кочница, јачања шасије, спуштања огибљења, побољшања аеродинамике, што захтева више новца.

Тјунинг је најскупља преправка која може да се уради на аутомобилу. Потребно је да се издвоји и до 3.000 евра како би се мотор прерадио и аутомобил подигао са 300 на 600 коњских снага", објаснио је  власник „Тјунинг центра" из Новог Сада Предраг Рађеновић.

Стајлинг подразумева улепшавање, то јест уградњу спортских седишта, волана, спојлера, браника, плазма цајгера и других делова.

Обавеза возача је да приликом оваквих улепшавања својих четвороточкаша, морају набавити атесте којим се потврђује безбедност учињених измена.

„У Европи се много више улаже у стајлинг. Тјунинг је популаран, али не као у Америци и Јапану које у преправкама воде главну реч. Тамо се организују 'драг рејс' - трке на 400 метара, где до изражаја долазе перформансе аутомобила", истакао је Рађеновић.

Трке на 400 метара су неколико година узастопно одржаване и у Србији, на аеродромима у Батајници, Краљеву и Нишу, али су организатори одустали због малог броја такмичара.

Све популарнија су „дрифт" надметања (клизање у кривинама), као спој тјунинга и стајлинга, мада је и на тим дешавањима више возача из иностранства.

Хоби, који последњих година није популаран само код млађих возача, говори податак „Тјунинг центра", да се све више старијих људи, који у младости нису били у прилици да тако нешто учине, сада одлучује за прераду својих љубимаца на четри точка.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара