Откривена најмања планета ван Сунчевог система

Астрономи Насе открили најмању планету ван Сунчевог система. Због температуре од 1.500 степени живот на планети Кеплер-10б није могућ. Новооткривена планета 1,4 пута већа од Земље и од нас удаљена 560 светлосних година.

Америчка свемирска агенција (Наса) саопштила је да је открила најмању планету ван Сунчевог система, само 1,4 пута већу од Земље.

Новооткривена планета названа Кеплер-10б која кружи око звезде Кеплер-10, удаљена је од Земље 560 светлосних година и има сличне геолошке карактеристике, пренела је агенција АП.

Како се наводи у саопштењу, маса планете четири и по пута већа је од Земљине. Процењује се да је просечна густина „материјала" од којег Кеплер-10б сачињен око 8,8 грама по кубном сантиметру (као ковано гвожђе).

На планети није могућ живот, јер јој се орбита налази на 20 пута мањем растојању од њене звезде него што је Меркур удаљен од Сунца, па температура на њеној површини достиже 1.500 степени Целзијуса.

„Кеплер" је име свемирског телескопа лансираног 2009. године, са циљем откривања планета сличних Земљи ван Сунчевог система.

Телескоп има ултрапрецизан фотометар, који мери мале отклоне у сјају звезда до којих долази када нека од планета прође испред ње, навели су стручњаци Америчке свемирске агенције и нагласили да се величина планете може израчунати према трајању тих периодичних смањивања сјајности.

Астрономи су већ открили планете ван Сунчевог система које су по маси сличније Земљи, али до сада ниједна није била тако мала.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије