Данас се Сунце делимично помрачило

Прво од четири овогодишња делимична помрачења Сунца почело је данас у 7.40, а последњи „контакт“ између Сунца и Месеца био је у 12.01, саопштило је Астрономско друштво „Руђер Бошковић“ из Београда.

Делимично помрачење Сунца почело је данас на небу изнад Блиског истока и касније се проширило изнад већег дела Европе.

Помрачење Сунца настаје када се Месец нађе између Сунца и Земље. У таквом положају лунарна сенка пада на површину Земље и заклања Сунчеву лопту, подсећа агенција АП.

Кроз облаке, којима је било прекривено зимско небо над Јерусалимом, чинило се да је заклоњен горњи десни део Сунца.

Изнад Мадрида је било прекривено мало више од половине Сунчевог пречника.

Највеће помрачење се догодило изнад Шведске нешто пре 9.30 по централноевропском времену, када је било заклоњено готово 90 одсто Сунца.

Појава може да се посматра кроз специјалне наочаре за помрачење Сунца, кроз заштитно стакло апарата за заваривање (густине веће од 14) или кроз добро и обострано на свећи нагарављено стакло.

У 2011. години са Земље ће бити видљива четири делимична помрачења Сунца, од којих ће само једно, данашње, бити видљиво и из Србије.

Помрачење Сунца видљиво из Србије почело је у 7.40 и трајало до поднева. Међутим, није могло на најбољи начин да се прати због облачности, додали су из Астрономског друштва „Руђер Бошковић".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије