Чехиње журе да се породе до поноћи

Чехиње данас журе да се породе до поноћи, јер од 1. јануара неће све имати право на новчану надокнаду од 520 евра. Лекари апелују да то не раде због здравља детета.

Чехиње у поодмаклој трудноћи данас се тркају са временом, јер ако стигну да се породе до поноћи имаће право на породиљски додатак од 520 евра. Од сутра ће то право имати само сиромашније породице.

„Сваки дан се у породилишту појави једна-две труднице које захтевају да се породе. Тврде да имају контракције или да им је већ отишла плодова вода. А то није истина", рекао је, за данашњу Младу фронту Днес, примаријус породилишта у Острави Петр Дзвинчук.

Чешки лекари апеловали су на труднице које покушавају да преваре лекаре због тих 520 евра и изазову порођај пре времена, да се не поигравају са здрављем детета, а да ни оне најбоље глумице међу њима неће преварити искусног гинеколога и акушера.

„Ми их прегледамо, а када установимо да је све у реду шаљемо их кући", рекао је и Дзвинчук.

У жељи да поспеши наталитет, Чешка је свакој породиљи давала специјални додатак од 520 евра, али у ери штедње право на тај додатак, од поноћи, имају само породиље чији нето приход није већи од 2,4 пута од животног минимума, значи код брачног пара који чека прву бебу приход не сме да буде већи од 680 евра.

Убудуће ће се породиљски додатак исплаћивати само за прво дете.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво