Помиловање и за Билија Кида?

Судећи према резултатима анкета, постхумно помиловање у Америци могло би да постане тренд. Након Џима Морисона, легендарног певача групе „Дорс“, озлоглашени одметник са дивљег запада Били Кид, такође, би могао бити помилован.

Већина учесника анкете у којој се испитује да ли би требало опростити грехе Билију Киду благонаклоно гледа на ту идеју.

Гувернер америчке савезне државе Нови Мексико Бил Ричардсон наложио је да се у сврху спровођења анкете о једном од најпознатијих одметника од закона на Дивљем западу отвори посебан сајт и имејл адреса на коју је од средине децембра стигло 809 гласова.

Чак 430 учесника анкете сматра да Били Кид треба да буде постхумно помилован, док се 379 изјаснило против тог предлога.

Сајт је постављен када је адвокат из Албукеркија Ренди Макгин поднела захтев за помиловање, тврдећи да је некадашњи гувернер Новог Мексика Лу Волас то обећао Билију Киду у замену за његово сведочење у случају убиства.

Мандат гувернера Ричардсона истиче 31. децембра, па му остаје тек неколико дана да одлучи да ли да помилује Кида за убиство окружног шерифа из Линколна Вилијама Брејдија.

Билија Кида убио је у јулу 1881. године шериф Пат Гарет, неколико месеци после бега из затвора у којем је чекао вешање због Брејдијевог убиства. Приликом бега убио је двојицу полицајаца и захтев за помиловање не односи се на та убиства.

Колико је Били Кид популаран може се видети из чињенице да су мејлови у оквиру анкете стигли из САД, Велике Британије, Јапана, Француске и са Новог Зеланда.

Мит и популарност

Озлоглашени Били Кид рођен је као Хенри Мекарти, а био је познат и под псеудонимима Вилијам Харисон Бони и Хенри Антрим.

Прича се да је Кид убио 21 човека, односно једног за сваку годину свог живота.

Међутим, према до сада потврђеним историјским подацима, убио је деветоро људи.

Бројни уметници 20. века били су инспирисани животом озлоглашеног одметника.

Мајкл Ондатје, Канађанин пореклом са Шри Ланке, 1970. године написао је чак књигу песама „Сабрана дела Билија Кида".

Сем Пекинпо је 1973. године снимио филм „Пат Гарет и Били Кид", главне улоге биле су поверене Џејмсу Коберну и Крису Кристоферсону, а музику потписује Боб Дилан.

Хорхе Луис Борхес је у „Општој историји бешчашћа" написао кратку приповетку „Непристрасни убица Бил Хариган" чија радња се одвија у Аризони и, такође, описује живот жестоког момка лаког на обарачу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара